[السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک]
[انی سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم و ولی لمن والاکم و عدو لمن عاداکم]
تولی و تبری و حفظ شعائر مذهبی از مهمترین واجباتی است که پیروان راستین پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و متمسکین به ثقلین (قرآن و عترت) در طول تاریخ اسلام، متناسب با نیاز و شرایط زمان و مکان، بدان پایبند بودهاند.
عزاداری ماه محرم هم یادآور مظلومیت تاریخی اهل بیت پیامبر (سلامالله علیهم اجمعین)، هم عمل به واجب تولی و مودت ذویالقربی (پاداش رسالت پیامبر عظیمالشأن)، هم بیزاری جستن از منافقان صدر اسلام و دشمنان اهلبیت علیهمالسلام، هم احیای معارف دینی و هم روشنگر راه امروز و فردای ما است.
امروز برای بقا و گسترش دین و آمادگی برای تحقق تمدن بزرگ و نوین اسلامی و طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنا فداه)، نیازمند معنویت، اخلاق، ایثار، صبر، بصیرت، امر به معروف و نهی از منکر، مجاهدت و شهادت فیسبیلالله هستیم و همهی اینها درسهای بدیهی نهضت عاشورا است.
عزاداری ماه محرم تعطیلبردار نیست؛ در طول تاریخ، این عزاداریها هر سال پررنگتر و باشکوهتر از سال گذشته برگزار شده است و یقیناً امسال نیز هرچند با رنگوبوی دیگر و شیوههای متفاوت، بهتر از سال گذشته برگزار خواهد شد.
دغدغهی بسیاری از عاشقان سیدالشهداء علیهالسلام این است که بتوانند عشق و ارادت خود را امسال نیز بهتر از گذشته ابراز کنند و موضوع شیوع بیماری کرونا، مانع از آن نشود.
نگارنده طبق وظیفهی طلبگی و به عنوان کمترین روضهخوان مجالس حسینی، نکاتی را به عنوان توصیه و پیشنهاد در این خصوص مطرح میکنم. امید است برای دوستان اهلبیت علیهمالسلام مفید واقع شود و مقبول درگاه حضرت حق تعالی و حضرت ولیعصر(عجلالله فرجه) قرار گیرد :
۱) هرچند ممکن است جمعیت مراسمات به دلیل رعایت فاصلهگذاری، کاهش پیدا کند ولی میتوان تعداد مکانها را افزایش داد و از پارکها، میادین، حیاطهای مدارس و... برای این کار استفاده کرد.
۲) در مجالس حتماً به دو بُعد عزاداری و معرفتافزایی توجه شود؛ مداحی و سخنرانی دو برنامهٔ ثابت مراسمات محرم و صفر بوده است و هیچکدام جای دیگری را نمیگیرد.
۳) نمادهای عزاداری (سیاهپوش کردن و نصب پرچم در معابر و درب منازل و اماکن تجاری و اداری و...) نسبت به گذشته افزایش یابد و اشعار و جملات تأثیرگذار در تابلوها و بنرها در معرض دید عموم مردم قرار گیرد.
۴) در سخنرانیها، مداحیها و تابلوها به مباحث بصیرتی توجه شود تا سیاست ما عین دیانت ما باشد.
امروز بیش از هر زمان دیگر، باورهای انقلابی مردم و جوانان ما مورد هجوم دشمن قرار گرفته و دفاع از این حوزهی حساس از اوجب واجبات و افضل عبادات است.
۵) یکی از سنتهای حسنه در مراسم حسینی، اطعام عزاداران بوده است؛ امسال باید از روشهای جایگزین و مطابق با دستورالعملهای بهداشتی، برای رساندن این اطعام به مردم و خصوصاً نیازمندان استفاده شود.
۶) اهالی رسانه با بهرهگیری از روشهای تأثیرگذار، تمام تلاش خود را برای رساندن پیام عاشورا به جامعه بهکار گیرند.
ضمن اینکه امروزه فضای مجازی، همهی کاربران خود را وارد فعالیت رسانهای کرده است و همهی ما وظیفه داریم از این ظرفیت فوقالعاده، نهایت استفاده را ببریم.
ضمناً کسانی که میتوانند از طریق پیامرسانها به حوزهی کشورهای فارسیزبان وارد شوند، و نیز کسانی که با زبانهای دیگر (مانند عربی، انگلیسی و...) آشنایی دارند، باید از این ظرفیت برای آشنا نمودن سایر ملل مسلمان و غیر مسلمان با فرهنگ حسینی و اسلام ناب محمدی(ص) استفاده نمایند.
۷) یکی از سنتهای نیک دیگری که مردم از دیرباز بدان پایبند بودهاند، روضههای خانگی است. امسال هرچند نمیتوان این سنت را مانند هرساله برگزار کرد، ولی با افزایش تعداد روضههای خانگی و کاهش جمعیتِ هر جلسه، میتوان این خلا را پوشش داد. در این زمینه پیشنهاد میشود مجالس خانگیِ سه تا ده روزه، با حضور اعضای خانواده و حتیالامکان استفاده از یک روضهخوان و رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار شود و این روش در طول دو ماه محرم و صفر ادامه یابد.
(پویش #هر_خانه_یک_مجلس_روضه)
در پایان از همگان میخواهم همانگونه که حضرت امام خامنهای فرمودند، تمامی دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند و به دستگاههای امنیتی و انتظامی توصیه میکنم مراقب شیطنت افراد و گروههای فریبخورده باشند تا موجبات آبروریزی دستگاه اهلبیت علیهمالسلام را فراهم ننمایند.
۲۸ ذیالحجهالحرام ۱۴۴۱ ه.ق
۹۹/۵/۲۸
سید محسن طاهری
حوزه علمیه امام صادق علیهالسلام گرگان