رئیسی در این سفرها به نقاطی که دارای مشکلات هستند نیز سری میزند و تنها به مناطقی که پروژهای در آن افتتاح میشود، نمیرود.
یک سال از دولت سیزدهم می گذرد و این دولت دارای نقاط قوت و ضعف مختلفی بوده است. دولتی که سید ابراهیم رئیسی سکاندار آن است تا به امروز شیوه دولتداری خاصی را در پیش گرفته است که سفرهای استانی یکی از این موارد است. اما سفرهای استانی که به طور مرتب در دولت سیزدهم انجام میشود تفاوت خاصی با نوع کارکرد و عملکرد دیگر دولتها دارد.
اگرچه در همین زمینه نیز جریان رقیب سعی دارد دولت رئیسی را متهم به اقدامات نمایشی کند. اصلاحطلبان سعی می کنند حتی نقاط قوت دولت رئیسی را نیز به عنوان نقاط ضعف به نمایش بگذارند و از همین روست که به سفرهای استانی حمله می کنند. اما همانطور که گفته شد سفرهای استانی دولت رئیسی دارای ویژگیهای خاصی است که به آن در ادامه میپردازیم.
بی سابقه بودن سفرهای استانی: سفرهای استانی رئیسی در نوع خود بی سابقه بوده است. نظم و انضباطی که در این سفرها دیده می شود از یک طرف و از سوی دیگر انجام ۳۱ سفر استانی ظرف ۱۲ ماه هم یک رکورد محسوب می شود و هم نشان میدهد که دولت در وعده ای که برای رسیدگی به مناطق مختلف کشور داده ثابت قدم است. در این راستا رئیس جمهور مطرح می کند که « ۳۱ سفر استانی در دستور کار دولت بود. برخی ملامت کردند، برخی معنای حضور در کنار مردم را درست درک نکردند و زیاد لذت با مردم بودن و در کنار مردم بودن، در استانها رفتن، با مردم سخن گفتن و از نزدیک با مشکلات مردم آشنا شدن را عنایت نکردند.»
حضور در بخشهای مختلف: سفرهای استانی رئیس جمهور و تیم همراهش یک تفاوت خاص با سفرهای سایر دولتها دارد. در این سفرها بیشتر از اینکه مردم در جایی جمع شوند و برایشان سخنرانی صورت گیرد این رئیس جمهور است که به دیدار آنها می رود و از این بابت نوع ارزیابی و نظارت میدانی به صورت دقیق صورت می گیرد و ارتباط چهره به چهره اتفاق می افتد. درواقع سفرهای استانی به صورت واقعی و میدانی انجام می شود نه به حالت میتنگی و سخنرانی. در این راستا رئیسی به دور افتاده ترین روستا نیز سری می زند. حضور وی در کرمان و گرفتار شدن در طوفان شن خود موید همین مطلب است.
سفرهای منظم و با برنامه: سفرهای استانی دولت سیزدهم دارای مراحل مختلفی است ابتدا جلسات و مصوباتی برای این جلسات تعیین می شود و بعد از حضور مدیران بومی در مرکز و سپس احصاء امور مربوط به مناطق مورد نظر سفرها آغاز می شود و تیم های مختلف اقتصادی و عمرانی و اجرایی به مناطق مورد هدف هدایت می شوند. در مرحله بعد است که سفرهای استانی اتفاق می افتد و رئیس جمهور به بازدید از مناطق مختلف و ارزیابی اقدامات می پردازد. این درحالی است که گفته می شود اولین دور از سفرهای استانی طبق برنامه انجام شده است و باید ثمره این سفرها را در سفرهای دیگر دید.
کرونا مانع نشد: سفرهای استانی رئیسی در حالی انجام می شود که بیماری کرونا کماکان در کشور وجود دارد. هر چند اقدامات دولت رئیسی در بهبود وضعیت بهداشتی کشور در مقابله با این بیماری بسیار اثرگذار بوده است اما هنوز بسیاری از کارشناسان نسبت به خطرات آن هشدار می دهند اما دولت رئیسی با وجود بیماری کرونا ترجیح می دهد که به طور مستقیم با مردم در ارتباط باشد و به قول رئیس جمهور، دولت از این ارتباط نیز لذت می برد.
پنجشنبه ها و جمعه های استانی: جالب اینجاست که دولت برای انجام سفرهای استانی از وقتهای اضافه استفاده می کند و این موضوع نه مانعی در اقدامات هفتگی دولت ایجاد می کند و نه اختلالی در کار استانها موجب می شود. آنچه در این زمینه بایستی مطرح شود این است که دولت یک توان مضاعفی برای حضور در استانها به کار می گیرد و این موضوع نشان می دهد که دولت فعال و پویاست.
تخریب های متعدد: سفرهای استانی رئیسی با همه تخریب ها با برنامه خاصی که وجود دارد در حال انجام است. بسیاری مطرح می کنند که با انتقادات زیادی که به سبب مخالفت با دولت و همچنین نگرش به جای مانده از دولت قبل انجام می شد باید خللی در اجرای این سفرها ایجاد می شد اما دولت بدون دست انداز در حال اجرای این سفرهاست. از سوی دیگر مطرح می شود که این سفرهای استانی در بلند مدت بازده می دهد.
حضور هیات دولت در سفرهای استانی: در سفرهای استانی دولت سیزدهم چندین سفر در دل یک سفر انجام می پذیرد. وزرای مختلف با دستور کار مشخص در حیطه کاری خودشان اقدام می کنند و برنامه های خود را در سطح استان ها انجام می دهند. آنچه در این راستا بسیار مهم است انجام کارهای مختلف و به نوعی جشنواره اقدامات دولت در یک استان است که به مثابه یک دوپینگ و جنبش عملکردی است.
وجه مردمی بودن دولت: یکی از وجوه اصلی مردمی بودن دولت ارتباط مستقیم رئیس جمهور با مردم است. اگرچه برخی از گروه های سیاسی که دولت های گذشته از جمله دولت های یازدهم و دوازدهم منبعث از آن است این ارتباط مستقیم را تقبیح می کنند و خود به «مدیریت اتاقی» اعتقاد دارند اما مردم در این حوزه هم امیدوار شده و هم باعث می شود دولت بیشتر دغدغه رفع مشکلات مردم را داشته باشد و دلسوزی بیشتری برای آنان داشته باشد؛ چراکه این دیدارهای دولت را بیشتر معطوف به کار برای مردم می کند.
پاسخگویی دولت رئیسی: گاها دیده شده است که رئیسی در سفرهای استانی به میان مردم می رود و با آنها به طور رودررو گفت و گو می کند و به مطالبات و دغدغه هایشان پاسخ می دهد. رئیس جمهور حتی در این زمینه شاهد و ناظر گلایه های برخی افراد است. جالب اینجاست که رئیسی در این سفرها به نقاطی که دارای مشکلات هستند نیز سری می زند و تنها به مناطقی که پروژه ای در آن افتتاح می شود نمی رود. این وجه از سفرهای استانی نشان می دهد که رئیسی به واقع به دنبال حل مشکلات و نه شوآف و حضور نمایشی در استان هاست.
ماموریت به اصحاب رسانه: رئیسی در سفرهای استانی به رسانهها نیز نگاه ویژه ای دارد و ماموریت خاصی به آنها برای پیگیری و به سرانجام رسیدن مصوبات استانی می دهد. همچنین مجلس نیز در این راستا به کمک دولت آمده و به بررسی مصوبات استانی و نظارت بر آن در کمیسیون های خاص می پردازد. رئیسی در نشست خبری پایان سفر استانی به کرمان در این رابطه مطرح می کند: «اصحاب رسانه با پیگیری روند اجرای مصوبات، دولت را در آبادانی استانها یاری دهند.» با این اوصاف دولتی که مجلس و رسانه ها را به عنوان ناظر و پیگیر کار خود می پذیرد و از آن استقبال می کند قطعا درصدد انجام صحیح امور و گشایش در کار کشور است.
ثبت دیدگاه