وبسایت «اسرائیل هیوم» نوشت: حمله چهارشنبه شب گذشته به محل استقرار نیروهای آمریکایی در مرز عراق و سوریه و اردن، ضرب شست و پیام هشداری از جانب ایران به آمریکا و اسرائيل بود.
«ایال زیسر» استاد خاورمیانه دانشگاه تلآویو در این تحلیل مینویسد: حمله اخیر به التنف به عنوان نشانهای برای شدت گرفتن جنگ نیابتی بین ایران و نیروهای نیابتی شیعه در منطقه از سویی و آمریکا و اسرائیل از سوی دیگر است.
چهارشنبه گذشته، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از طریق نیروهای شبهنظامی شیعه خود در داخل عراق به پایگاه نظامی آمریکا در التنف – در مرز سوریه، عراق و اردن – حمله کرد. این پایگاه که صدها سرباز آمریکایی به همراه پرسنل اطلاعاتی انگلیس و فرانسه را در خود جای داده است، برای مبارزه با داعش ساخته شده است، اما اکنون در حال رصد کردن فعالیتهای ایران در مرز سوریه و عراق است.
این پایگاه خسارت زیادی متحمل شد، اما تلفات جانی گزارش نشد. این امکان وجود دارد که هدف از این حمله، زدن یک ضربه «نرم» و ارسال یک پیام هشداردهنده باشد.
این اقدام یادآور رویکرد اسرائيل در سوریه است، زمانی که ساختارها و تجهیزات نیروهای نیابتی آن را در سوریه هدف قرار میدهد، اما مراقب است که ایرانیها را نکشد.
گذرگاه التنف، نقطه اتصال تهران، بغداد، دمشق و بیروت است. این بخشی از مسیر زمینی است که ایران برای انتقال تسلیحات، موشکها و نیروها به حزبالله و دیگر نیروهای وفادار در عرصه سوریه در نظر گرفته است. آمریکاییها سعی میکنند از این اتفاق جلوگیری کنند، البته بدون عزم فوقالعاده یا حتی موفقیت قابل توجه.
در شرایط عادی، حمله ایران یا نیروهای نیابتی آن به یک پایگاه آمریکایی، میتواند تنش قابل توجهی را برانگیزد، اما در مورد ساکن فعلی کاخ سفید، حداقل میتوان گفت خاورمیانه در صدر فهرست اولویتهای او قرار ندارد. اگرچه دولت بایدن زمان زیادی برای درگیری با اسرائیل بر سر گشایش کنسولگری فلسطین در اورشلیم دارد، اما به نظر میرسد نه انرژی و نه ارادهای برای مقابله با ایران ندارد.
استفاده از پهپادها برای حمله به پایگاه التنف به تواناییهایی اشاره میکند که فقط ایران و نیروهای نیابتی آن در عراق و سوریه دارند. ایران سعی میکند آمریکا را خسته کند و هنگامی که آمریکا خسته شود، نهایتا مجبور است عراق را هم مثل افغانستان ترک کند.
همچنین هدف از این حمله ارسال پیامی روشن به اسرائيل بود. بدون توانایی دسترسی به اسرائیل، ایرانیها ضربه زدن به ایالات متحده را انتخاب کردند؛ شاید چون آنها را ضعیفتر و آسیبپذیرتر میدانند.
آنها امیدوارند که واشنگتن به اسرائیل فشار بیاورد تا فعالیتهای خود در سوریه را مهار کند، همانطور که اسرائیل به اسد حمله میکند تا او را تحت فشار قرار دهد تا ایرانیها را مهار کند.
با این اوصاف حادثه هفته گذشته اقدامی نگرانکننده و خطرناک بود. ایرانیها هنوز اینجا هستند و مصمم به ادامه راه خود هستند و ما فقط میتوانیم فرض کنیم که بعد از واشنگتن، نوبت بعدی اسرائيل است.
یادآور میشود، «اتاق عملیات مشترک متحدان سوریه» اخیرا در پی حمله به نیروهای مقاومت در تدمر، مهاجمان را جنگندههای آمریکا و رژیم صهیونیستی معرفی کرده و بر گرفتن انتقام از آنها تاکید ورزیده بود. حمله به پایگاه اشغالگران آمریکایی در حالی بود که آمریکا از سال ۲۰۱۶، این منطقه را به شعاع ۵۰ کیلومتر، منطقه ممنوعه اعلام کرده بود. حمله موفق پهپادی و راکتی مقاومت، درماندگی سیستم راداری و پدافندی آمریکاییها را به رخ کشید و ضمنا نشان داد برای جبهه مقاومت، جداسازی حساب صهیونیستها و آمریکا معنا ندارد و جنایتهای اسرائيل با چراغ سبز آمریکا را بیپاسخ نمیگذارد.
ثبت دیدگاه